Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2021 09:28 - ИСТОРИЯТА НА ЛЕЙДИ ГОДАЙВА .
Автор: ascentions Категория: Лични дневници   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.03.2021 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image   Лейди Годайва е англосаксонската аристократка роден около 990 АД. Тя беше омъжена за Леофрик, граф на Мерсия, най-голямото от шестте английски кралства, които сега покриват района, наречен Мидландс. И двамата са велики благодетели на Църквата и благочестиви християни, основаващи голям бенедиктински манастир и облагодетелстващи няколко други манастира и църкви в целия регион, по време на благородното ръководство на Леофрик между 1032 г. и до смъртта му през 1057 г. сл. Хр.   actss През това време на граф Леофрик се пада да повиши данъци от хората си под формата на „герегелд“ или данък върху армията, който е необходим, за да се плати и финансира армия на милицията за защита срещу отвъдморските набези на скандинавските мъже / викинги. Тъй като нарастващите изисквания за това започнаха да налагат силно живота на гражданите, лейди Годива, изпитвайки състрадание към хората, призова съпруга си да вдигне данъчната тежест, за да облекчи страданието, което създава.

Не се смущава от молбите й, той се подиграва с думите й:
„Ще трябва да карате гола по улиците на Ковънтри, за да ме убедите да вдигна този данък от хората“.
Повярвайки му на думата, лейди Годива се закле на себе си и на Бог, че ще изпълни задачата.

За да запази скромността си, тя издаде прокламация на жителите на Ковънтри, като им разказа какво предстои да направи и призова тяхното чувство за благоприличие, че по обяд всички трябва да останат вътре и да заключат вратите и да затворят прозорци, така че очите да не могат да погледнат към нейната голота, докато минаваше покрай тях, яздейки на кон.

След това яздеше по улиците, като само дългата й коса частично покриваше тялото. Жителите на града бяха направили това, което тя бе поискала, и всички прозорци и врати оставаха затворени по време на цялото й пътуване - всичко с изключение на едно.

Шивач на име Том не можеше да устои да не погледне, когато тя минаваше, надничайки през пукнатина на прозореца. Апелът към чувството му за благоприличие бе преодолян от любопитството му да види благородната лейди Годива, яздеща гола на кон. По този начин се казва, че той незабавно е ослепен, не можел да продължи занаята си и от този момент нататък става известен като Peeping Tom (името, което сега се дава на безразсъдни актове на воайорството).

И така благородните жени бяха превърнали неморалната демонстрация на публична голота в героичен акт на състрадание, преодолявайки нейната добродетелна скромност и благоприличие. Историята не отбелязва дали действията й са били ефективни тези действия и дали съпругът й наистина е вдигнал данъците от хората, дори за кратко в чест на думите му към жена си.

Откриваме, че благоприличието олицетворява моралистичното поведение на учтивост, нрави, доброта, внимание, виртуозност, чест, състрадание, милосърдие, учтивост, скромност, смирение, смелост и доблест. Не може да се преподава, но може да се демонстрира от тези, които живеят с неговите ангелски качества, протичащи през техните дела, действия и думи.

И поуката от историята е:
Ние разкриваме истински голотата си само когато ни наложи благоприличието, не ни остава какво да крием.  източник:  Fable Collection - Polaris AB - Polaris AB: Съобщения / статии / консултации



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ascentions
Категория: Лични дневници
Прочетен: 658607
Постинги: 1499
Коментари: 20
Гласове: 546
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031