Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2022 19:19 - Аналитик от ФСБ "Ситуацията е като в Германия през 43-44 та"
Автор: ascentions Категория: Лични дневници   
Прочетен: 157 Коментари: 0 Гласове:
0



 
От Фейсбук - разказ на анализатор от ФСБ, публикуван на Gulagu.net

18+

„Ще бъда честен: почти не съм спал всички тези дни, почти през цялото време на работа, главата ми малко се носи, като в мъгла. И от претоварване понякога вече се усещам, сякаш всичко това не е реално. Честно казано, кутията на Пандора е отворена - до лятото ще започне истински глобален ужас - глобалният глад е неизбежен (Русия и Украйна бяха основните доставчици на зърно в света, тази година реколтата ще бъде по-малка, а логистичните проблеми ще донесат катастрофата до пикова точка). Не мога да ви кажа какво ръководи тези на върха, когато са решавали за операцията, но сега методично насъскват всички кучета срещу нас (Службата).

Карат ни се заради /липсата на/ аналитичност - това е важно в моя профил, така че ще обясня какво не е наред. Напоследък все повече сме притискани да персонализираме отчетите според изискванията на ръководството – веднъж засегнах тази тема. Всички тези политически консултанти, политици и тяхната свита, екипи за влияние - всичко това създаде хаос. Огромен.

Най-важното е, че никой не знаеше, че ще има такава война, криеха я от всички. И ето един пример: от вас се иска (условно) да изчислите възможността за защита на правата на човека при различни условия, включително атаката на затвори от метеорити. Уточнявам за метеорити, те ти казват - това е така, презастраховка за изчисления, нищо подобно няма да стане. Разбирате, че докладът ще бъде само за показ, но трябва да пишете в победоносен стил, за да няма въпроси, казват, защо имате толкова проблеми, наистина ли сте работили зле?

Общо взето се пише репортаж, че когато падне метеорит, имаме всичко, за да отстраним последствията, страхотни сме, всичко е наред. И вие се концентрирате върху реални задачи - така или иначе нямаме достатъчно капацитет. И тогава изведнъж наистина хвърлят метеорити и очакват всичко да е според вашите анализи, които са написани в булдозера.

Ето защо имаме пълен "пиз..ец" - дори не искам да избирам друга дума. Няма защита от санкции по същата причина: напълно възможно е на Набиулина да и припишат небрежност (по-скоро на стрелочниците от нейния екип), но за какво са виновни те? Никой не знаеше, че ще има такава война, така че никой не се е подготвил за подобни санкции. Това е обратната страна на секретността: след като на никого не е казано, тогава кой би могъл да изчисли това, за което никой не е казал?

Кадиров полудя. Конфликтът почти започна с нас: може би дори украинците хвърлиха дезинформация, че ние сме предали маршрутите на специалните части на Кадиров в първите дни на операцията. Там те го подпукаха още от началото на похода и то по ужасен начин, още не бяха започнали да се бият, а просто ги разкъсаха на парчета. И се започна: ФСБ разкри маршрутите на украинците. Нямам такава информация, ще оставя 1-2% за достоверност (въобще не може да се изключи).

Блицкригът се провали. Просто е невъзможно да се изпълни задачата сега: ако Зеленски и властите бяха заловени през първите 1-3 дни, бяха завзети всички ключови сгради в Киев, да им дадат заповед да се предадат - да, съпротивата ще утихне до минимални стойности. На теория. Но какво следва? Дори при този идеален вариант имаше нерешим проблем: с кого да преговаряме?

Ако съборим Зеленски, добре, с кого да подпишем споразумения? Ако със Зеленски, то след като го съборим, тези документи не струват нищо. Опозиционната платформа за живот отказа да сътрудничи: Медведчук е страхливец, той избяга. Там има втори лидер - Бойко, но той отказва да работи с нас - дори и неговите хора няма да го разберат. Искаха да върнат Царьов, та дори нашите проруснаци се обърнаха срещу него. Да върнем Янукович? Но като какъв?

Ако кажем, че няма да ги окупираме, тогава "нашата" власт ще бъде разстреляна след 10 минути, когато си тръгнем, най-късно? Откъде ще вземем толкова много хора? Комендантство, военна полиция, контраразузнаване, охрана – дори и при минимална съпротива от страна на местните, имаме нужда от 500 хиляди и повече души. Без да броим системата за доставка.

А има правило, че покривайки лошото качество на управление с количество, вие само влошавате нещата. И това, повтарям, би било с идеалния вариант, който не съществува. Сега какво?

Не можем да обявим мобилизация по две причини:

1) Мащабната мобилизация ще подкопае ситуацията вътре в страната: политическа, икономическа, социална.

2) Нашата логистика вече е пренатоварена днес. А ще трябва да караме многократно по-голям контингент и какво ще получим? Украйна е тежка държава като територия. И сега нивото на омраза към нас минава "през покрива". Нашите пътища просто няма да могат да се справят с такива кервани с доставки - всичко ще спре. Няма да успеем и да ги върнем обратно - защото е хаос. И тези две причини съвпадат едновременно, въпреки че дори една е достатъчна, за да прекъсне всичко.

Загубите: Не знам колко са. Никой не знае. Първите два дни все още имаше контрол, сега никой не знае какво става там. Можете да загубите големи подразделения поради липса на комуникация. Те могат да бъдат намерени или могат да се изпарят заради атака. И там дори командирите може да не знаят колко от тях бягат някъде наблизо, колко са загинали, колко са в плен.

Броят на смъртните случаи определено е в хилядите. Може би 10 хиляди, може би 5 или може би само 2. Дори в централата не знаят със сигурност. Но трябва да е по-близо до 10. А дотук не броим корпуса в ЛНР и ДНС - те имат собствено счетоводство. Сега, дори Зеленски да бъде убит, заловен, нищо няма да се промени. Имаме нова Чечения по отношение на омразата към нас. И сега дори тези, които ни бяха лоялни, се противопоставят. Защото беше планирано отгоре, защото ни казаха, че няма да има такъв вариант, освен ако не ни нападнат. Защото ни обясниха, че е необходимо да се създаде най-достоверната заплаха, за да се договорим по мирен начин за "правилните" условия.

Защото първоначално подготвяхме протести в Украйна срещу Зеленски. Но изключвахме наше директно влизане. Нахлуване, по-просто казано.

Освен това загубите на цивилни ще нарастват експоненциално - и съпротивата срещу нас също само ще се увеличава. Те вече се опитаха да влязат в градовете с пехота - от двадесет десантни групи само една имаше условен успех.

Спомнете си нападението срещу Мосул – все пак това е правилото, същото беше за всички държави, нищо ново. Да остане под обсада? Според опита от военните конфликти в същата Европа през последните десетилетия (Сърбия е най-големият полигон тук), градовете могат да бъдат под обсада с години и дори да функционират. Хуманитарни конвои от Европа там - въпрос на време.

Имаме условен краен срок до юни. Условно - защото през юни вече няма да имаме икономика, нищо не остава. Като цяло следващата седмица ще има повратна точка в една от страните, просто защото ситуацията не може да бъде в такова пренапрежение.

Няма аналитика - невъзможно е да се изчисли хаоса, тук никой не може да каже нищо със сигурност. Действайте интуитивно и дори въз основа на емоциите - но това не е покер за вас. Залозите ще се повишат с надеждата, че внезапно някоя опция ще изплува като решение. Проблемът е, че и ние вече можем да сгрешим и да загубим всичко с един ход.

Като цяло страната няма изход. Просто няма вариант за възможна победа, а поражението е всичко, въобще. Те 100% повториха началото на миналия век, когато решиха да подритнат слаба Япония и да постигнат бърза победа. Тогава се оказа, че армията е в беда. после започнаха "война до край", после започнаха да вземат болшевиките за „превъзпитание” в армията – все пак те бяха изгнаници, неинтересни за никого сред масите. И тогава болшевиките, които всъщност не бяха известни на никого, издигнаха антивоенни лозунги и започна така ...

От плюсовете: направихме всичко, така че дори намек няма за масовото изпращане на "осъдените" на предната линия на фронта. Изпратете там осъдени и "социално неблагонадеждни" политически затворници (за да не размътват водата вътре в страната) - моралът на армията просто ще премине в минус.

А врагът е мотивиран, страшно мотивиран. Той знае как да се бие, там има достатъчно командири от средно ниво. Има оръжия. Имат подкрепа. Ние просто ще създадем прецедент по човешки загуби в света. И това е всичко.

От какво се страхуваме най-много: на "върха" действат по правилото за прикриване на стария проблем с нов проблем. До голяма степен поради тази причина започна Донбас от 2014 г. - беше необходимо да се отклони вниманието на западняците от темата за руската пролет в Крим, така че кризата в Донбас, изглежда, трябваше да привлече цялото внимание към себе си и да стане тема на договаряне.

Но имаше още по-големи проблеми. Тогава /отгоре/ решиха да принудят Ердоган да прекара през Турция 4-те тръби на Южен поток и влязоха в Сирия - това е след като /Касем/ Солеймани даде умишлено фалшиви данни, за да реши проблемите си. В резултат на това не беше възможно да се затвори въпроса с Крим, имаме проблеми и с Донбас, Южен поток се сви до 2 тръби, а Сирия увисна с още едно главоболие (ако излезем, ще съборят Асад, което ще ни направи да изглеждаме като идиоти, но също така е трудно и безполезно да седим).

Не знам кой измисли "украинския блицкриг". Ако ни беше дадена истинска въвеждаща информация, поне бихме посочили, че първоначалният план е спорен, че трябва да проверим много. Много неща. Сега влязохме в лайна някъде до шията. И не е ясно какво да се прави.

"Денацификация" и "демилитаризация" не са аналитични категории, тъй като нямат ясно определени параметри, по които да се определи степента на изпълнение или неизпълнение на задачата. Сега остава да видим, че някой шибан съветник ще убеди върха да започне конфликт с Европа с искане за намаляване на някои санкции. Или намаляване, или война. Ами ако откажат? Сега не изключвам, че тогава ще бъдем въвлечени в истински международен конфликт, като Хитлер през 1939 г. И тогава нашето Z ще ни бъде сравнено със свастика.

Има ли възможност за локален ядрен удар? Да. Не за военни цели (това няма да даде нищо - това е оръжие за пробив в отбраната), а с цел сплашване на другите. В същото време почвата се подготвя, за да обърне всичко към Украйна – Наришкин и неговият СВР сега копаят надълбоко, за да докажат, че тайно са създали там ядрени оръжия.

По дяволите, сега дълбаят по тема, която отдавна сме изучавали и разглобили на части: тук не можете да си измисляте доказателства "на коляно", а присъствието на специалисти и уран (Украйна има много обеднен изотоп 238) е нищо. Там производственият цикъл е такъв, че не можеш да го направиш неусетно. Не можете дори да направите „мръсна“ бомба неусетно, но фактът, че техните стари атомни електроцентрали могат да произвеждат оръжеен плутоний (реакторите REB-1000 го произвеждат в минимални количества като „страничен продукт“ от реакцията) - значи американците въведоха там такъв контрол с участието на МААЕ, че смученето на пръсти по темата е глупаво.

Знаете ли какво ще се случи след седмица? Е, добре, след две. Сега толкова ще закъсаме, че ще започнем да си мечтаем за "гладните" 90-те. Докато затваряха борсите, Набиулина изглежда правеше нормални стъпки - но всичко това е като запушване на дупка в язовир с пръст. Все пак ще пробие и дори по-силно. Нищо няма да бъде решено след 3, 5 или 10 дни.

Не случайно Кадиров "бие копита" - там си имат свои приключения. Той създаде за себе си образа на най-влиятелния и непобедим. И ако падне веднъж, ще бъде свален от собствените си хора. Той вече няма да бъде собственик на победилия "тейп" /клан/.

Отиваме по-нататък. Сирия. "Момчетата ще издържат, всичко ще свърши в Украйна - и там, в Сирия, отново ще укрепваме позиции." И сега всеки момент могат да изчакат там контингента да свърши ресурсите - и ще настъпи такава жега... Турция блокира проливите - да превозваш доставките до там със самолети, все едно да топлиш фурна с пари. Забележете, че всичко това се случва по едно и също време, ние дори нямаме време да съберем всичко на едно място.

Имаме ситуация, като в Германия в 43-44-та. В самото начало.

Понякога вече съм изгубен от тази преумора, понякога изглежда, че всичко е било сън и е било сън, че всичко е както преди.

В затворите, между другото, ще бъде по-зле. Сега гайките ще започнат да се затягат така, че до пускане на кръв. Навсякъде.

Честно казано, чисто технически това остава единственият шанс да запазим положението – вече сме в режим на тотална мобилизация. Но не можете да останете в такъв режим дълго време, а ние имаме неяснота с времето и засега ще се влошава само.

Да и за мобилизацията управлението винаги се заблуждава. Да, и представете си: стартовият импулс не можете да задържите през всички сто метра, но пък е лошо да отидете на маратонска дистанция и да се напрегнете с всичко, което ви е останало, е още по-зле.

Така и се втурнахме по украинския въпрос, уж бягахме на дистанция сто метра, пък се оказахме в маратон крос-кънтри.

Ето това, което исках да ви кажа, накратко за това, което се случва.

От циничния /жанр/ само ще добавя, че не вярвам, че В. В. Путин ще натисне червения бутон, за да унищожи целия свят.

Първо, има повече от един човек, който взема решение, поне някой ще скочи. И там има много хора - няма "едноличен червен бутон".

Второ, има известни съмнения, че там всичко функционира успешно. Опитът показва, че колкото по-голяма е прозрачността и контролът, толкова по-лесно е да се идентифицират недостатъците. И там, където не е ясно кой и как контролира, но винаги бравурно докладва - там винаги всичко не е наред. Не съм сигурен дали системата с червени бутони работи както се рекламира. Освен това зарядът на плутония трябва да се сменя на всеки 10 години.

Трето, и това е най-гнусното и тъжно нещо, аз лично не вярвам в готовността да се жертва човек, който не допуска до себе си членовете на Съвета на федерацията, а и най-близките му представители и министри. От страх от коронавирус или от атака, няма значение. Ако се страхувате да пуснете най-доверените хора до себе си, тогава как ще посмеете да унищожите себе си и близките си, включително? Ако нещо - питайте, но няма да мога да отговоря няколко дни. Ние сме в бърз режим и има все повече и повече задачи. Като цяло отчетите ни са бодри, но всичко лети "по дяволите"

Никога досега този източник на Gulagu.net не е псувал, пишейки кратко и по същество. Но дори сега той...

SHARE
SHARE
Comments

   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ascentions
Категория: Лични дневници
Прочетен: 671821
Постинги: 1515
Коментари: 20
Гласове: 546
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930