Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2022 22:11 - СЛЕД КОВИД ...
Автор: ascentions Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4289 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Намиране на баланс за дълго възстановяване от COVID  

Склонни сме да се натоварваме твърде много. След известно време изглежда като нормална рутина. Работим дълги часове, караме децата в милиони различни посоки, поемаме твърде много проекти наведнъж, грижим се за болни родители, пием твърде много алкохол, стоим будни твърде късно, гледайки предавания, седим повече, отколкото ходим, гледаме телевизионни драми предавания и новини, яжте бързи храни, избирайте Gatorade и изискани ароматизирани напитки вместо прясна вода, оставайте в токсични връзки твърде дълго, тревожете се за неща, които наистина трябва да се разглеждат като не толкова спешни... Списъкът продължава и продължава.

LONG COVID ни казва, че не водим здравословен начин на живот. COVID търси нашите уязвимости и се възползва от тях.

Някои хора, които се смятаха за най-здравите, които някога са били, преди да се разболеят от COVID, бяха свалени.

Защо?

Защото прекаляването с каквото и да било без баланс е стресиращо за тялото ви, включително екстремни упражнения и избор на диета.

Някои примери за уязвими хора са:

  • Деца в бурен растеж

  • Екстремни спортисти

  • Вегетарианци и вегани

  • Хора с ПТСР

  • Хора с хроничен психически или физически стрес

  • Имунокомпрометирани хора

     

    Физическият и психическият стрес причинява хронична борба или бягство, освобождавайки хормони на стреса в тялото, които са предназначени за оцеляване. Те трябва да се използват само за краткосрочни удари, за да се избегне опасност. Но мнозина работят с адреналин за дълго време. Това означава, че енергията, от която телата ни се нуждаят, за да останат здрави, се отклонява към реакцията на стреса.

     

    Стресът също така изгаря хранителното вещество NAD+, което ни прави по-уязвими към продължителен COVID. (Хранителните прекурсори на NAD⁺ като ниацин, никотинамид и никотинамид рибозид са градивните елементи, които клетките използват, за да създадат повече NAD⁺).

Ключът към избягване на по-продължителни щети от COVID и възстановяване на крака е балансът.

Няма вълшебно хапче, което да коригира проблемите, причинени от атаката, която инфекцията COVID-19 е нанесла върху тялото ви, така че грижата за себе си е също толкова важна за вашето възстановяване, колкото работата с лекари за справяне с лечимите медицински състояния, които Long COVID причинява. 

Минимизирайте физическия и психическия стрес

Минимизирането на стреса е критично, защото тялото ви не може да се излекува, когато използва енергията си, за да се справи със стреса, защото усеща физическа или психологическа заплаха.

Без значение какъв е стресорът, тялото ви реагира по същия начин, като освобождава адреналин и други хормони на стреса, които променят начина, по който тялото ви функционира. Това се нарича реакция на борба или бягство , която е защитна реакция на опасност, независимо каква е опасността, като например:

  • Четене на разстройваща статия

  • Спор с някого

  • Инцидент или заплаха от инцидент

  • Заплаха за живота ви

  • Страх от болест, загуба на работа, животно... всичко, което предизвиква страх

  • Разочарование, загриженост или притеснение за семейството, децата или приятелите

  • Екстремни или строги упражнения

  • Малки неща, на които реагирате бързо, като разлято мляко или изгаряне на пръста.

Без значение какъв е стресорът, активирането на борбата или бягството физически задейства освобождаването на хистамин и отклонява вашата енергия и кислород от нормалните им пътища, които доставят мозъка и органите ви с кислород на големите ви мускули, когато се подготвяте да бягате или да се защитите.

Как COVID-19 причинява това?

COVID предизвиква имунен отговор, който освобождава цитокини, химикалите, които обикновено се борят с инфекцията и ви поддържат здрави. Но COVID се намесва в механизма за контрол на цитокините, така че не знае кога да се изключи, което води до цитокинова буря .

На свой ред, цитокинова буря води до синдром на активиране на мастоцитите (MCAS) и тялото започва да произвежда свръххистамини , които причиняват възпаление на мозъка, нервната система, органите и тъканите. Това се нарича синдром на мултиорганно възпаление (MIS). MIS-C се отнася за деца, MIS-A се отнася за възрастни.

Хистамините са химикали, които се срещат естествено в тялото и някои храни. Те обикновено регулират реакцията на тялото към чужди вещества и наранявания и участват в неща като алергии, реакции на стрес и възпаления в човешкото тяло. 

Минимизирането на физическите и психологически стресови фактори е от съществено значение за възстановяването от Long COVID.  

Можете да си помогнете
  1. Хранене: Опитайте се да ядете ежедневно храни, богати на протеини и витамини. Избягвайте химикали, консерванти, захари, бързи храни, готови храни и храни с високо съдържание на хистамин.
    Не пропускайте хранения. Вашето тяло се нуждае от протеини, витамин C и витамин D, за да се излекува от всякакви наранявания или заболявания.
    Диета с ниско съдържание на хистамин или въглехидрати се препоръчва от лекарите, лекуващи Long COVID (PASC), и много хора съобщават за намаляване на симптомите в рамките на 1-3 дни след промяната на диетата, включително намаляване на кихането, сърбежа или копривната треска, синдрома на раздразнените черва, тялото болка, заедно с намаляване на отока и възпалението.

  2. Хидратация: Препоръчват се минимум осем чаши обикновена вода от 8 унции дневно.
    Избягвайте напитки с химически добавки.
    Можете лесно да си приготвите прясна електролитна напитка сами, като добавите малко богата на минерали английска сол и парче плод като малина за вкус, вместо да харчите пари за търговски напитки като Gatorade, които съдържат химикали и стоят в пластмасови бутилки за дълги периоди от време .

  3. Хигиена на съня: Спете 7-9 часа, за да може тялото ви да се възстанови. Вашето тяло се нуждае от поне 4 часа непрекъснат сън, за да влезе във възстановителната фаза на съня.
    Избягвайте стимулиращи дейности след вечеря като вълнуващи филми или книги, спорове, негативни новини или разочароващи стимули.
    Ако се събуждате често или се сепвате, може да изпитвате спад в нивото на кислорода, което сигнализира на мозъка ви да освободи адреналин, за да ви принуди да си поемете дъх.
    Това може да е проблем с временно възпаление или по-продължителна сънна апнея . Помолете Вашия лекар за изследване на съня, за да оцени нуждата Ви от CPAP или BiPAP, машина, която нагнетява въздух в белите Ви дробове, когато усети епизод на апнея.

  4. Управление на стреса: Всичко свързано с пандемията и заболяването е стресиращо и може да стресира всеки компонент от живота ви. Единственото нещо, което можете да контролирате по отношение на стреса, е реакцията ви към него.
    Опитайте се да избягвате или сведете до минимум излагането си на стресови ситуации: Изключете новините, направете семейни посещения, които завършват неприятно, кратки, изчакайте сутринта, за да проведете интензивни дискусии, освободете се от неща, които ви дразнят, но всъщност нямат значение в голямата схема от нещата.

  5. Упражнявайте в рамките на толерантността : Не тласкайте тялото си до крайности по никакъв начин. За някои това може да означава дихателни упражнения в седнало положение, ходене до пощенската кутия.
    Успокойте се . Почивай си, когато тялото ти казва да намалиш темпото. Постепенно надграждайте издръжливостта си на активност, докато тялото ви подсказва за напредък.

  6. Дишане : Можете буквално да спрете реакцията на борба или бягство, като поемате бавно дълбоко въздух. Това спира притока на адреналин, забавя сърдечната честота, понижава кръвното ви налягане и намалява свързаното със стреса освобождаване на хистамин.
    Когато направите това, кръвта ви се пренасочва обратно към мозъка и нервната ви система, за да ви позволи да мислите ясно. Освен това позволява на тялото ви да използва своята енергия и кислород, за да лекува възпалените ви нерви и органи.

Поемане на контрол върху вашето здраве.

Има допълнителни проактивни действия, които можете да предприемете, за да поддържате собственото си здраве.

Можете да помолите Вашия лекар да провери кръвната Ви картина, включително пълна кръвна картина (CBC), електролити, феритин, пълен панел с желязо, пълен панел с щитовидната жлеза, включително обратен Т3 и обратен Т4, метаболитен профил, холестерол, С-реактивен протеин (CRP), ANA, ревматоиден фактор, D-димер, цитокинови възпалителни маркери интерлевкин-6 и интерлевкин-1b, заедно с тестове за бъбречна функция.

Лекарите по западна медицина са експерти по лекарства, диагностични тестове и хирургия. Вие сте клиент, а лекарите са доставчици на услуги, които наемате.

Важно е да възприемете подход на сътрудничество, при който се застъпвате за себе си, задавате въпроси и представяте идеите си въз основа на научно изследване, което сте открили, на доктора по медицина.

Имайте предвид, че не можете да очаквате от тях да имат опит в области като билкови и хомеопатични лекарства. Мислете за това по следния начин - не бихте помолили Вашия лекар да поправи колата Ви или Вашият механик да Ви направи операция. Това не е тяхната специалност.

Ако вашият лекар няма отговори на вашите въпроси, може да е добра идея да разгледате допълнителни здравни подходи като китайска медицина, акупунктура, хиропрактика, масажна терапия. Например, ако искате да знаете за билките и добавките, говорете с лекар по китайска медицина, натуропат или диетолог.

Членовете на covidCAREgroup съобщават за по-бързо възстановяване с тези стратегии за самообслужване. Прочетете повече от нашите образователни статии за дълго възстановяване от COVID на страницата на нашия образователен блог . Използвайте лентата за търсене на ключови думи като MCAS, възпаление, хистамин, сърце, уши, очи, нерви, черва и други, за да навигирате до статии по тази тема и вижте списъка с ресурси по-долу за още полезни инструменти.

Движете се, дишайте!
Предоставено ви от covidCAREgroup.org , свързващ точките на дългия COVID чрез образование, изследвания и ресурси.

Научни ресурси

NIH: Хипер възпалението на COVID-19 и заболяването след COVID-19 може да се коренят в синдрома на активиране на мастоцитите

Как работи диетата с нисък хистамин и какво да ядем

Клиника Майо: Самообслужване

CDC: Справяне със стреса

NIH: Роля на хистамина в модулирането на имунния отговор и възпалението

NIH: Антихистамини и азитромицин като лечение на COVID-19 в първичната здравна помощ – Ретроспективно обсервационно проучване при пациенти в напреднала възраст

Hudson Medical: NAD+ IV & Long COVID

Clinicaltrials.gov - Пилотно проучване на LDN и NAD+ за лечение на пациенти със синдром след COVID-19

NIH глутатион и оксидиран никотинамид аденин динуклеотид (NAD +) редокс статус в плазмата и плацентарната тъкан на саудитски пациенти с вътрематочно ограничение на растежа

NIH Прекурсорът NAD+ никотинамид рибозид подобрява оксидативния метаболизъм и предпазва от затлъстяване, предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини


Допълнителни
ресурси на covidCAREgroup :

  • Как дишането може да ви помогне да се възстановите от COVID-19 и Long COVID. — covidCAREgroup

  • Как ниските нива на кислород влияят на тялото ви — covidCAREgroup

  • Дълга помощ и ресурси за COVID — covidCAREgroup

  • Разбиране на възпалението и дългия COVID — covidCAREgroup

  • Възпаление на черепните нерви и дълъг COVID — covidCAREgroup

  • Коренът на дългия COVID — covidCAREgroup

  • Освобождаване на хистамин и дълъг COVID — covidCAREgroup

  • Как диета с ниско съдържание на хистамин може да помогне за възстановяването от COVID? — covidCAREgroup

  • Хранителни алергии след COVID - covidCAREgroup

  • Стимулация на вагусния нерв — covidCAREgroup

  • Повишени нива на феритин при COVID-19 и продължително възстановяване от COVID — covidCAREgroup

  • Микросъсирване при Long COVID — covidCAREgroup

  • Дълго изследване на COVID — covidCAREgroup

  • Бюлетин — covidCAREgroup

  • covidCAREgroup Telehealth — covidCAREgroup 

 

Акценти от covidCAREgroup




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ascentions
Категория: Лични дневници
Прочетен: 675402
Постинги: 1519
Коментари: 20
Гласове: 546
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930