Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2021 19:21 - Извънредно! Изтече документът, в който ЕП пита за пачките евро и златото на Бойко Борисов (ПЪЛЕН ТЕКСТ)
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 2825 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Чудото се случи – ЕП публикува документа, в който евродепутатите питат главния прокурор Иван Гешев какво се прави по мега скандала с „вълшебното чекмедже” на Бойко Борисов, натъпкано с евро по 500 и кюлчета злато.

Целия документ може да видите на този ЛИНК.

 

Има ли развитие по делото „Барселонагейт“ и гласът на премиера Бойко Борисов ли се чува в записите, за които прокуратурата през декември отказа да образува разследване. Това са две от шестте теми, по които евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права питат главния прокурор Иван Гешев. Въпросите са публикувани на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.

Подгрупата за втори път опита да изслуша българските власти в началото на януари. При първото изслушване през август м.г. главният прокурор и премиерът отказаха да се явят, а пратиха само заместничките си. И на 8 януари сториха същото. И сега Гешев получава 6 допълнителни въпроса, а правосъдният министър Десислава Ахладова и вицепремиерът Екатерина Захариева – осем.

Какво е текущото състояние на т.нар. разследване „Барселонагейт“, в което името на Борисов е намесено в схема за пране на пари, питат евродепутатите. И напомнят на прокуратурата, че преди месеци обясни, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. Депутатите питат дали прокуратурата върши нещо друго по делото, освен да чака отговори от Испания, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти?

Друга тема от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 г. Те напомнят на главния прокурор, че в съобщението за прекратяването на тази проверка е било обяснено, че техническата експертиза на записа е показала, че той не е манипулиран. Всъщност, в съобщението си прокуратурата не даде информация дали записът е автентичен. „Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?“, питат Гешев евродепутатите.

Искат да знаят и дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов с записите, че дава инструкции на държавни органи.

Има и въпрос за етапа на разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, което прокуратурата спря в края на 2020 г., защото не успя да открие коя е „прекрасната госпожа“ или „Мата Хара“ (и двете по думите на Борисов), която е правила снимките. Тъй като Борисов говори за черен пазар на компромати, разследва ли се това, питат още евродепутатите.

Въпросите им засягат и критиките за значителните правомощия на главния прокурор. И питат Гешев колко честа практика му е да отменя актове на прокурори и колко често ги инструктира по конкретни случаи.

От кого се назначава главният прокурор и на кого се отчита, е друго питане.

Друг въпрос е свързан с регистъра на посегателствата срещу независимостта на съдебната система, който Висшият съдебен съвет направи и в който бяха отбелязани и докладите на Европейската комисия, както и критични мнения за прокуратурата. „Бихте ли коментирали това?“, обръщат се евродепутатите към Гешев.

 

Към Ахладова и Захариева също има въпрос, свързан с прокуратурата – дали имат намерение да бъде ограничена огромната власт, която има главният прокурор.

Другите питания към тях са:

– Да представят подробности за правителствената програма, приета в отговор на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

– Как възнамеряват да подобрят ситуацията с плурализма на медиите и сигурността на журналистите. Дали възнамеряват да инициират законови промени за повишаване на прозрачността на собствеността на медиите. Има ли медии, които се финансират пряко или косвено от държавата или от еврофондове. Бихте ли ни предоставили списъка на медиите, които получават средства от ЕС?

– В резолюция Европейският парламент призова българските власти да внесат поправки в Закона за защита от дискриминация, като половата идентичност изрично да бъде включена като основание за дискриминация и да изменят Наказателен кодекс, така че да обхване престъпленията от омраза и речта на омразата въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване и сексуални характеристики. Правителството предприело ли е някакви действия по тези теми?

– Преди няколко месеца премиерът Борисов обяви идеи за конституционни изменения, за които се твърдеше, че са единственият възможен вариант. Венецианската комисия даде доста обезсърчаващо становище. Конституционната реформа се провали. Как българските власти оценяват тази ситуация?

– От отговорите ви (по време на изслушването, бел. ред.) можем да заключим, че България няма намерение да премахне възможността за предоставена на гражданство срещу инвестиции. Механизмите за контрол ще бъдат подобрени, но възможността ще остане. Като се имат предвид медийните разкрития за тази схема в Кипър, обмисляли ли сте прекратяване на практиката на златните визи?

– През последните месеци имаше много опасения за върховенството на закона в България. Парламентарните избори ще са пролетта и вече се чуха опасения, включително и свързани с машинното гласуване. Готови ли сте да позволите независим одит на машините?

Предупредителен сигнал

„Фактът, че мониторинговата група продължава да задава въпроси означава, че европейските депутати нямат намерение да се откажат от детайлното наблюдение на ситуацията в България, колкото и правителството в София да се опитва да затруднява диалога. Припомням, че в правомощията на групата е да инициира мисии за проучване на проблемите на място, но заради ситуацията с COVID-19 засега се използват другите инструменти за работа.

Анализите и заключенията на групата могат да станат част от документите, въз основа на които Европейският парламент оценява спазването на върховенството на закона в държавите-членки“, написа във Фейсбук евредепутатът Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите), която е член на мониторинговата група. Според нея тези въпроси са поредният предупредителен сигнал за състоянието на върховенството на закона в България.



https://www.informiran.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be/




Гласувай:
11



1. bojinkata - Те си питат, мафията мълчи!
27.01.2021 19:22
Те си питат, мафията мълчи!
цитирай
2. ivo1 - Интересно е - само с питането ли ще си ...
27.01.2021 21:21
Интересно е - само с питането ли ще си остане?!?
цитирай
3. mileidi46 - :)))
28.01.2021 03:01
Скоро Тръмп ще ги прибере всички!!!Италианското правителство падна!!Конте подаде оставка...и Боко ще го приберат за Гуантанамо...
Тия от Европейският съюз са по- корумпирани от всички останали взети заедно,сега отчитат дейност,защото Тръмп им дал срок 24 часа да подават оставки...иначе ще ги намерят и убият както си спят...Няма къде да се скрият...Всичко има начало...има и край!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5385028
Постинги: 3597
Коментари: 5838
Гласове: 6714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031