Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2021 08:43 - Експериментирайте с италиански козунак
Автор: bven Категория: Забавление   
Прочетен: 1663 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  4 MINUTE READ ПАНЕТОНЕ ИЛИ ПАНДОРО? ТОВА Е ВЪПРfrom "Моите италиански дни – Кол image

ПАНЕТОНЕ ИЛИ ПАНДОРО?

Всеки има своето мнение за Коледа – модерна или класическа? С цветни лампички или само с бели? Елха или борче? Естествена или пластмасова? Кокошка или пуйка?

Можете да решите всички тези въпроси мирно и кротко, но в Италия един остава вечен и сложен – какъв да е десертът – Pandoro или Panettone?

От една страна, царственият купол, по които понякога щедро са полепнали огромни бадеми на Panettone привлича със своята сладост и съдържание, в което се помещават захаросани плодове, стафиди и ядки. От друга, богатият ванилов аромат на Pandoro и текстура на нежен бриош са му спечелили не само звездна форма, но и звезден статус с елегантния си вкус, златист цвят и капчици сметана.

Тези типични италиански десерти, които приличат повече на сладки хлябове или козунаци, отколкото на торти, са почитани практически във всеки италиански дом.

Но не винаги е било така. До сравнително скоро са били характерени само за определени зони на Италия – Panettone за Милано, а Pandoro за Верона, а ако човек е живеел на друго място, не е можел и да си мечтае за тях. И двата сладки хляба имат дълги и безкомпромисни методи на производство – най-хубавите до ден днешен се произвеждат от исторически пекарни и струват понякога десетки пъти повече от тези, които намираме в супермаркета.

В края на XIX век и през XX век именно тези пекари изобретяват методи на масово производство, което води до това днес в целия свят да се пекат 120 милиона такива десерта всяка Коледа.

Историята на Panettone е дълга и богата, въпреки че никой не знае точно кога се е появил за пръв път. Средновековни документи от XIII век вече говорят за такъв хляб с милански произход – наричали са го panе di tono или луксозен хляб.

Има и романтични легенди около възникването му. Например тази за благородника Угето дели Ателиани, живял през XV век, който се влюбил безумно в дъщеря на беден хлебар, известен като Тони. Угето, за да спечели благосклонността на Тони, се представил за хлебар и му предложил да работи безплатно. И за да се докаже, направил богат хляб, който напълнил с масло, яйца и сладки неща. Тони бил напълно безпомощен пред тази вкусотия, така че създали Пан дел Тони (хляба на Тони), с който хлебарят забогатял моментално, а Угето получил момичето.

Друга легенда разказва, че Panettone се появил през XVI век в резултат на инцидент. Хлебопекарят на херцог Людовико Сфорца изгорил сладкиша, който приготвял, и изпаднал в паника, че гостите ще останат без десерт. Така помощникът му (Тони) взел каквото имали останало от тестото, сложил захаросани корички и го смесил с яйца и масло.Това, което се получило било толкова хубаво, че до ден днешен носи името на Тони (Panettone).

Към която и легенда да се насочите, едно е ясно – в Милано обичат Panettone и знаят как да го правят най-добре!

Знание, опит, умения и много търпение стоят пред всеки, който иска да направи Panettone. Първо се приготвя „лиевито мадре“ (квас), което няколко седмици се отглежда. На този етап микросредата е много важна – температура, влажноси и т.н, дори водата влияят. Това е причината всяко Panettone да е различно, да имат различна текстура и различен вкус. Една малка грешка би довела до съсипването на цялата продукция. По това време на годината в Милано пекарите на Panettone се различавали ясно сред останалото население по тъмните кръгове под очите.

Panettone е готов за печене, след сложен процес на няколко втасвания, после тестото с лимонов нюанс се сплита в кръгла хартиена форма, която се нарича „pirottino” – самата тя помага да се издигне великолепният златен купол, който е квинтесенцията на Panettone. Свърши ли печенето, този купол би спаднал като пробит балон, ако хлябът не бъде окачен с главата надолу, така че тревогите на пекарите съвсем не свършват с печенето!

Готовият продукт е празнично опакован във фина хартия, украсена с панделки и готова за подарък. Традицията на гости да се отива с Panettone като символ на добра воля и топли пожелания е специална и не е необичайно накрая домакинствата да се отзоват с повече от едно Panettone.

Въпреки че за Pandoro не се носят чак такива легенди, това не значи, че е с по-нисък ранг на коледната трапеза. Елегантен, висок, с поразителен шафренено жълт цвят, с класически звезден силует и поръсен с пудра захар, той изисква не по-малко внимание от миланския си роднина. Малко по-сладък на вкус, той може да се сервира и като поредица от нарязани хоризонтално филийки със сметана помежду им и така се получава вид, подобен на коледно дърво. Някои хора предпочитат класическата му форма, семпло поръсена с пудра захар, която пък прилича на навалял по върховете на огряна от слънцето планина сняг.

За разлика от Panettone, Pandoro не може да се похвали, че е спасил истинска любов или поне не се знае за това, но се знае, че още през I век Плиний старши е намерил за необходимо да опише сладък хляб, „приготвен с най-доброто брашно, комбинирано с яйца, масло и олио“. Описанието доса напомня Pandoro. Подобен сладък хляб се правел и през средновековието за най-богатите, разбира, се, защото пшениченото брашно било голям лукс. Наричали го „златен хляб“ (пан д"оро). Това продължило до 1849 година, когато Доменико Мелегати от Верона бил удостоен с пръвия патент за производство на 8-точков хляб във вформата на звезда, а останалто е вкусна история.

https://issuu.com/myitaliandays/docs/mid_christmas_issue/s/10124203





Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868493
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава