Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 21:35 - Ройтерс: Китай е разрешил внос на големи количества злато...
Автор: ascentions Категория: Лични дневници   
Прочетен: 197 Коментари: 0 Гласове:
1



  Китай ли подготвя златен юан? Пекин разрешава закупуването на милиарди долари в слитки През  Джонатан ЕкзоПортейл  - 16 април 2021 г. 0 image Заглавия тази сутрин: Ройтерс съобщава, че Китай е разрешил на местни и международни банки да внасят големи количества злато в страната.

 

Китайската народна банка (PBOC), централната банка на страната, контролира количеството злато, постъпващо в Китай, чрез система от квоти, предоставени на търговските банки. Обикновено позволява навлизането на достатъчно количество метал, за да отговори на местното търсене, но понякога ограничава потока.

През последните седмици той позволи навлизането на големи количества кюлчета, казаха източниците.

„ Известно време нямахме квоти. Сега получаваме ... най-много от 2019 г. насам “, каза източник в една от банките, които прехвърлят злато в Китай.

Около 150 тона злато на стойност 8,5 милиарда долара по текущи цени вероятно ще бъдат изпратени, съобщиха четири източника . Двама от източниците съобщиха, че кюлчетата ще бъдат изпратени през април. Други двама заявиха, че ще достигне Китай през април и май.

Новината повиши цената на златото (в щатски долари) ...

 

Мащабът на пратките сигнализира за зрелищното завръщане на Китай на световния пазар на кюлчета. От февруари 2020 г. страната е внасяла средно злато на стойност около 600 милиона долара на месец, или около 10 тона, според китайските митнически данни.

През 2019 г. вносът му възлиза на около 3,5 млрд. Долара на месец, или около 75 тона.

Това ли е само следващата стъпка за Китай, когато щатският долар вече не е световната резервна валута?

Както Alasdair Macleod писа миналата година , Китай може да избяга от съдбата на доларовия колапс, като обвърже юана със злато. От всички основни икономики Китай е в най-добра позиция да приложи стабилно парично решение.

С цялото си злато, като го монетизира, Китай може да убие долара утре. Без съмнение този финансов ядрен вариант се превърна в фона на неговата стратегия в продължаващата търговска и финансова война срещу Америка. Но идеята, че използвайки тази безспорна власт над долара, Китай постига проста победа, ако с действията си доларът бъде унищожен, подценява по-сложна ситуация. Това не е в най-добрия интерес на Китай в много отношения, не на последно място, защото разполага с около 3,4 трилиона долара, от които само 1,5 трилиона долара са инвестирани в съкровищни ​​бонове, агенции, корпорации и краткосрочен дълг в САЩ. Останалото се използва активно за финансиране на заеми за китайски доставчици на суровини, Ако доларът бъде унищожен, теглото на Китай в света също се намалява, тъй като само малка част от влиянието на Китай върху заемите е деноминирана в юани. В този смисъл, ако доларът се срине, Америка получава геополитическо предимство пред Китай, а средствата за международно влияние са осакатени. Китайските лидери ще са наясно с последиците от гибелта на долара и следователно няма да направят нищо, за да го насърчат. Всъщност, ако доларът започне да се срива на външните пазари, можем да видим как Китай все повече разпитва Фед за инфлационната си политика. Но проблемът на Фед е и ще остане неспособността му да прекрати пристрастяването си към неограничен инфлационизъм. За съжаление банковата криза е неразделна част от сценария, който ще има фундаментални ефекти върху всички фиатни валути, някои повече от други. И тъй като международното банкиране по същество е обвързано с долара, след кратко прекъсване, последиците със сигурност ще тежат тежко върху долара като резервна валута. Ходът на кредитния цикъл е категория 5, докато през 2008-09 беше категория 2 или 3. Едва след такъв катаклизъм Китай няма да има друг избор, освен да се откаже от всякакви опити да подкрепи долара и неговите средства за закупуване на влияние в чужбина. Тогава Китай ще трябва да си осигури собствена валута. Това ще изисква връщане към златото - ядрената опция засега е била избягвана. Със сигурност ще струва трилиони долари и средствата му за придобиване на влияние в чужбина, но ще има паричен вакуум, който да се запълни. И компенсацията ще се намери в увеличаването на стойността на декларираните и неотчетени запаси от кюлчета в Китай, както и в обогатяването на хората, притежаващи злато.

 

Очевидно не е в настоящия геополитически интерес на Китай да въведе златен стандарт, който да подкопае или унищожи долара. Поради тази причина Китай ще го направи едва след като стане ясно, че доларът е в ранните стадии на неизбежен инфлационен колапс и рискът юанът да потъне с него трябва спешно да бъде преодолян. Може би, когато програмата на Байдън / MMT стане по-ясна, преоценката на перспективата за долара и капана на дълга, свързан с нарастващите лихвени проценти, пред които са изправени западните правителства, ще определи момента.

Няма съмнение, че преминаването към златен юан ще има силен ефект върху други фиатни валути. За адаптиране на пазарите ще е необходим кратък период от време между обявяването на тези планове и тяхното изпълнение. Вероятно фиатните валути ще бъдат подложени на натиск за понижаване на покупателната им способност, а на Китай трябва да се гледа като на защита на собствените си интереси, като се върне към стабилна валута и не умишлено подкопава долара.

Други държави, особено в Азия, вероятно ще последват Китай при прилагането на собствените им стандарти за обмен на злато и тогава всички държави ще бъдат изправени пред труден избор: ще държат ли своите държави? - доказателства и нарастващите трудности, с които се сблъскват при финансирането им , или те ще стабилизират валутите си? Ако Китай наистина приеме истински златен стандарт за размяна, той ще неутрализира цялата геополитическа мощ на Америка, независимо дали следва примера му.

 

Източник:  https://www.zerohedge.com/markets/china-readying-gold-backed-yuan и  https://uk.sports.yahoo.com/news/exclusive-china-opens-borders-multi-095540747. html? guccounter = 1

Превод:  ExoPortail 

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ascentions
Категория: Лични дневници
Прочетен: 677367
Постинги: 1520
Коментари: 20
Гласове: 546
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930